Alerjik Hastalıkların Sıklığı
Son yıllarda artış gösteren hastalıklardan biri de alerjik rahatsızlıklardır ki çağımızın hastalığı olarak nitelendirilebilir. Medeniyet arttıkça, toplumlar hijyene önem vermeye başladıkça alerji hastalarının sayısı artmaktadır. Alerji, dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında 6. sıraya yükselmiştir. Hasta sayısındaki artış yanında alerjinin türleri de gün geçtikçe artmaktadır. Enfeksiyon hastalıklarında azalma oldukça bir diğer deyişle mikroplarla savaş kazanıldıkça alerjik hastalıkların görülme oranı artmıştır. Globalleşme, suni gıdalar, hava kirliliği, gıdalardaki katkı maddeleri, sigara içilmesi ve küresel ısınma alerjinin artışında ki temel nedenler olarak sayılabilir. Çağımızın sorunu haline gelen küresel ısınma nem ve sıcaklık artışıyla, alerjik hastalıklardaki en önemli etken olan polenlere ve ev tozlarına (akar) maruziyeti arttırmaktadır. Hastalığın türüne göre değişmekle birlikte alerjinin görülme oranı çocuklarda yüzde 10, yetişkinlerde ise yüzde 5 dir. Daha çok gençlerin hastalığı olan alerjik nezlenin görülme sıklığı ise yüzde 15 ile 20' leri bulmaktadır.
Alerji Kimlerde Görülür
Alerjik reaksiyon, yaş, cinsiyet, ırk veya sosyo ekonomik statü farkı gözetmeksizin herkeste görülebilir. Genel olarak, alerjiler çocukluk çağında daha sık görülmekle birlikte ilk başlangıç her yaşta olabilir. Aynı zamanda tedaviden seneler sonra bile hastalık tekrar meydana gelebilir.
Alerjik Hastalıklarda Genel Bulgular
Alerjik hastalıklar; göz, deri, solunum ve sindirim sistemi gibi birçok sistem ve organı etkilemektedir
-
Halsizlik
-
Baş ağrısı
-
Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, kilo alamama
-
Solunum Yolları Bulguları
-
Alerjik Rinit (saman nezlesi); (En sık görülen alerjik hastalık) Hapşırma, burun akıntısı (su gibi), burunda kaşıntı, tıkanıklık
-
Alerjik sinüzit
-
Alerjik Konjonktivit: Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma
-
Alerjik bronşit ve astım
Alerjik Hastalıklarda Cilt Bulguları
-
Atopik dermatit
-
Kontak dermatit: Vücutta kaşıntı, deriden kabarık, kaşıntılı, kızarık lezyonlar
-
Ürtiker (kurdeşen)
Alerjik Hastalıklarda Sindirim Sistem Bulguları
-
Alerjik özefajit
-
Alerjik gastrit
-
Alerjik gastroenterit
-
Anafilaksi (Anafilaktik şok)
-
Tüm vücut dokularında ödem (şişme) oluşması
-
Kan basıncında ani düşüş
-
Tüm ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabarık lezyonlar
-
Boğaz ve dil şişmesi Nefes alma zorluğu
-
Baş dönmesi
-
Mide krampları, bulantı veya ishal şok
-
Bilinç kaybı