Balon Sinoplasti Ameliyatı

 

Son yıllarda özellikle tıbbi teknoloji alanında gerçekleşen gelişmeler sonucunda kronik sinüzitin cerrahi tedavisinde, bir yandan ameliyatın başarı şansını artırıp daha az travma ile gerçekleştirilmesini sağlarken diğer yandan komplikasyon riskini önemli ölçüde azaltan teknoloji ve cihazlar kullanıma sunulmuştur. Bu teknolojik yenilikler içinde en önemlileri balon sinoplasti ve cerrahi navigasyondur. Her iki teknoloji de kullanımlarına yönelik gereken eğitim ve tecrübenin sağlanmasını takiben son derece faydalı olarak güvenle kullanılabilmektedir.

Balon Sinoplasti Nedir?
Sinüslerin tıkalı ya da daralmış boşalma kanallarının balon yardımı ile herhangi bir doku kesip çıkartmadan genişletilerek fonksiyonlarının sağlanmasıdır.

Kronik sinüzitteki temel sorun sinüs kanallarındaki tıkanıklığa baglı olarak sinüslere yeterinde havanın ulaşamamasıdır. Balon sinoplastinin temel prensibi de dokulara zarar vermeden incecik kateterler yardımıyla  sinüs kanalına ulasıp tıkanmış olan bölgeyi genişletmek ve hastalığın düzelmesini sağlamaktır.Bu teknik uygun hastalarda kullanıldığında hem ameliyat süresini azaltmata hem de burun yapılarına ve sinüs kanalına hiç zarar vermeden cerrahinin oluşturabileceği riskleri en aza indirmektedir.Balon sinoplasti teknigi tüm dünyada ve ülkemizde henüz  az sayıda hekim tarafindan uygulanabilmektedir.

Balon sinuplastinin avantajları nedir?

  • Etkili ve güvenli bir yöntemdir. Komplikasyon ihtimali çok düşük olup balon ile genişletilen ostiumların 2 yıl sonunda %98 açık olduğu izlenmiştir.
  • Minimal invazivdir: teknikte küçük, yumuşak, elastik ekipmanlar kullanılmakta, Kapalı sinüs drenaj kanallarının kibarca açılması sağlanarak çok az doku travması ile sonuca ulaşılmaktadır.
  • Düşük kanama: bazı vakalarda hiç doku çıkartmak gerekmediği için kanama da çok az olmaktadır.
  • Hızlı iyileşme: çoğu hasta 24 saatte normal hayatına dönebilmektedir
  • Gelecekte bu bölgede yapılabilecek diğer tedavileri engelleyici bir rolü yoktur. Diğer cerrahilerle beraber ya da ardışık olarak uygulanabilir

Balon sinoplasti; sinüziti olan her hastada uygulanabilir mi? 
Polipli  ve etmoid sinüziti de  olan hastalarda balon sinoplasti tekniği tek başına yeterli degildir. Bu tip hastalarda mutlaka endoskopik sinüs cerrahisi ile birlikte  uygulanmalıdır.

Balon tekniği tüm sinüzitler için bir çözüm müdür?
Balon tekniği sinüzit cerrahisinin yerini tamamen alan bir teknik olmayıp yeni ve özel bir yardımcı teknolojidir. Bu teknik hali hazırda mevcut ekipmanın özelliklerinden dolayı sadece alın, yanak ve sfenoid (kafa içinde en gerideki sinüs) sinüsler için kullanılmaktadır. Etmoid sinüs patolojisi veya nazal polipler varsa klasik endoskopik cerrahi ile kombine balon tekniği kullanılabildiği gibi sadece klasik endoskopik sinüs cerrahisi de tercih edilebilmektedir.

Balon tekniği güvenli midir?
Bugüne kadar yapılan vakalarda hiçbir majör komplikasyon rapor edilmemiştir. Ameliyat sırasında balon kateterlerin sinüs içinde uygun yerleşimini sağlamak için skopi cihazı kullanılmakta ve hastalar işlem sırasında X ışını almaktadırlar. Ancak skopi cihazında gereken ayarların yapılmasının yanı sıra ameliyatın tecrübeli bir uzman tarafından uygun teknik kullanılarak yapıldığında oldukça kısa sürmesi, işlem sırasında hastaya verilen X ışını miktarının bir bilgisayarlı tomografi çekimi sırasında verilen miktar civarında olmasını sağlamaktadır.

Balon sinoplasti tekniginde hastanede yatmak gerekir mi?                                                                  Uygulamasi son derece kolay ve kisinin hastanede kalmasini gerektirmeyen bir tekniktir. Uygulamadan 4-5 saat sonra taburcu edilebilir.

Balon sinoplasti uygulanan hastalarda ağrı olur mu? 
Şimdiye kadar uygulanan sinüzit ameliyatlarinda buruna tampon uygulanmakta  idi. Balon sinoplasti de dokulara hiçbir kesi yapilmadigindan kanama olmaz dolayisiyla tampona ihtiyaç yoktur. Bu nedenle hiç şişlik,morluk ve ağri olmaz.

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)