DELİK KULAK ZARI

Kulak zarı delinmesi nedir? nasıl olur?
Delik kulak zarı, dış kulak yolu ile orta kulağı birbirinden ayıran kulak zarının delik veya yırtık olmasıdır. 

Kulak zarı delinmesininde darbe ve iltihap baş sebepler arasındadır. Başlangıçta ağrı  ve  akıntı  olabilir aktif dönem geçtikten sonra   ağrı olmaz, ancak delik devam ettiği sürece işitmede azlık  devam eder. 
Orta kulak, burun gerisindeki geniz bölgesine "östaki borusu" aracılığı ile bağlantılıdır. Bu boru  zarın  her iki tarafındaki basıncın eşit olması  için orta kulak basıncının dengelenmesini sağlar. Bu borudaki tıkanıklıklar zarın delinmesinde ve iyileşmenin gecikmesinde etkilidir.
 

 Hangi durumlarda kulak zarı delinebilir 

·       Kulağa şiddetli darbe gelmesi,

·       Kulak iltihapları

·       Kafatası kırığının belli türlerinde

·       Ani bir patlama sonrası

·       İğne, kibrit çöpü gibi cisimlerle zadelenme

·       Asidik, yakıcı veya aşırı sıcak  bir sıvının kulak kanalına kaçması


Orta kulak iltihaplarıda ağrı, kulak zarında  delinme, iltihaplı, kanlı bir akıntı ve işitme kaybı oluşabilir. Bu durum, kulak zarı deliği ile birlikte olan orta kulak iltihabıdır.
Nadiren, kulağa yerleştirilen havalandırma tüpleri çıktıktan sonra kulak zarında bir delik kalabilir. Çoğu kulak zarı delikleri delindikten birkaç hafta sonra kendi kendilerine kapanır. Bazılarının iyileşmesi aylar sürer. İyileşmeleri sırasında kulak sudan ve darbeden korunmalıdır. 
Bir kısım zar delinmeleri ise kendiliğinden  kapanmayabilir. Bu tip kendi kendine kapanmayan zar deliklerinde operasyon gerekebilir. 


Delik kulak zarının işitmeye etkileri
Kulak zarındaki deliğin büyüklüğü,yerleşimi ve beraberinde orta kulak kemikciklerindeki harabiyet işitme kaybı derecesini etkiler. Delik büyüdükçe, işitme kaybı da artar. Tek başına kulak zarı deliği ortalama 35-40db işitme kaybına neden olurken, zar ile iç kulak arasında bağlantıyı sağlayan kulak kemikçiklerinde kopma, erime gibi hasarlar oluşması işitme  kaybının 65-70db seviyelerine ulaşmasına neden olur. Kulak zarı deliğine bağlı sürekli iltihap olması, işitme kaybının giderek artmasına yol açabilir.

Kulak zarı, ani bir darbe veya patlama sonucu delinmişse, iç kulak dokularıda etkilenebileceği için işitme kaybı fazla olabilir, kulak çınlaması da şikâyetlere eklenebilir.Kulak zarı kapandığında işitme  düzelebilir. ancak  çınlama kalıcı olabilir.


Delik Kulak Zarının Tedavisi
Tedaviden önce  mutlaka  işitme  testleri yapılarak,var olan işitme  azlığının tipi ve derecesi belirlenmelidir.

Delik çok ufaksa,  bunun kendi kendine kapanıp kapanmayacağını anlamak için 1-2 ay beklenebilir. Kapanmıyorsa, mikroskop altında delik kenarlarını kimyasal bir madde ile tazeleyerek  delik kısım üzerine kâğıt benzeri selülöz parçası konup  iyileşmeye yardımcı olunabilir. 

Bu basit yöntemle başarılı olunamayan durumlarda operasyon planlanır. Birçok operasyon yöntemi vardır ama hepsinde temel ilke, delik üzerine hastanın kendisinden alınan bir doku parçası ile yama yapmaktır. Bu işleme tıp dilinde "timpanoplasti" denir. 

Ameliyatla kulak zarının onarılmasının temel amacı  orta kulağı yeniden kapalı bir  boşluk  haline getirmek ve dış etkilerden korumaktır. Duş yaparken, banyoda veya yüzerken orta kulağa su kaçmasını önlemek, tekrarlayan enfeksiyonların kulak zarı ve kemikciklerinde yapacağı hasarların önüne geçmek, işitmeyi artırmak ve çınlamayı azaltmak asıl hedeftir. Kulak zarının tamir edilmesi aynı zamanda orta kulaktaki yapıların erimesine yol açan "kolesteatom''  adı verilen orta kulağa özgü bir  iltihabi kitle  oluşumunuda engeller.

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)