Kan Dolaşım
Dolaşım bozuklukları, sersemlik yaratan rahatsızlıkların başında gelir. Beyne yeteri derecede kan gelmezse sersemlik hissi başlar.
Hemen hemen herkes, otururken veya yatarken ani şekilde ayağa kalktığında bunu hissetmiştir. Fakat bazı kimselerde, sürekli olan rahatsızlıklarının yol açtığı dolaşım bozuklukları devamlı vardır. Yüksek kan basıncı, şeker hastalığı veya yüksek kan kolesterolü olan kişilerde, dolaşım bozukluğu, beyin kan akımının azalması sık olarak görülür. Kalp yetmezliği veya kansızlık olan kişilerde de benzer bulgular vardır.
Nikotin, kafein gibi bazı uyarıcılar ve ilaçlar, beyin kan akımını azaltır. Aşırı tuz tüketimi de dolaşım azlığına yol açar.
Psikolojik stres, gerginlik ve endişe gibi durumlar, damarlarda spazm yaratarak, dolaşım bozukluğuna yol açabilir.
İç kulak, dolaşım bozukluklarına karşı çok hassastır ve beyinde olan dolaşım bozukluklarından da direkt olarak etkilenir. İç kulak kan akımında bir problem olursa, sersemlik yanında "baş dönmesi" ortaya çıkar.
Travma
Kafa travması sonrası iç kulağı etkileyen kırıklar; şiddetli ve dayanılması zor olan baş dönmesi ve işitme kaybı oluşturabilir. Başdönmeleri tedavi olsa bile sersemlik ve dalgalanma hali haftalar hatta aylarca sürebilir. Zamanla sağlam taraftaki iç kulak denge sistemi diğer tarafın yapamadığı görevleri üstlenir ve şikayetler hafifler.
İltihap
Basit nezle ve gribe yol açan bazı virüsler, iç kulağa ve beyne giden sinirleri etkileyebilir. Bu durumda baş dönmesine yol açar, fakat işitme çoğunlukla normal kalır.
Bakteri dediğimiz mikroplar ile oluşan orta kulak iltihabı, iç kulağa ilerlerse oldukca ciddi sonuçlar doğurur. İleri derecede kalıcı işitme kaybına ve baş dönmelerine yol açabilir. Dengesizlik ve sersemlik hissi travmalardaki gibi çok uzun süre devam edebilir.
Alerji
Toz, mantar, çiçek poleni vs gibi bazı maddelere ciddi alerjik olanlarda, bu alerjik maddelerle karşılaşınca, sersemlik hali, dengesizlik veya baş dönmesi oluşabilir.
Nörolojik Hastalıklar
Multipl skleroz,migren, damar tıkanıklıkları, tümör gibi beyin,beyincik ve sinirleri etkileyen pek çok nörolojik hastalık, başdönmesi ve denge bozukluklarına yol açabilir. Nadir görülmelerine rağmen, başdönmesi dengesizlik şikayeti olanlarda mutlaka bu tür nörolojik hastalıklar da olabileceği düşünülmeli ve tetkik edilmelidir.