DIŞ KULAK YOLU İLTİHAPLARI - YÜZÜCÜ KULAĞI

 

Dış Kulak Yolunun Yapısı;

Kulak zarına yakın olan 1/3 iç kısımda cilt daha ince, 2/3  dış kısmında ise cilt daha kalındır. Cildin daha kalın olduğu kısımda cilt altında kulağın normal salgısını (serumen) oluşturan bezler ve kıl kökleri bulunur.

Bu salgı kulağın koruyucu salgısıdır. Enfeksiyonun önlenmesi açısından pH’sı hafif asidik olup, dış ortamdan gelen toz ve benzeri yabancı cisimleri zamk gibi tutarak daha içeri gitmesini önler.

Dış kulak yolunda oluşan birikim, kulak kanalı cildindeki ince tüycüklerden oluşan kendini temizleme mekanizmasıyla sürekli olarak dışarı doğru atılır.


Dış Kulak Yolu İltihapları Neden Olur?

Dış kulak yolununun  iltihapları,sıklıkla  kaşımakla yada  banyoda denizde havuzda su ile ile  birlikte mantar ve bakteri adı verilen mikropların girişi ile oluşur.

Özellikle kulakta hafif kir varlığında ve kulak nemli ise bakteri ve mantarların kulağı iltihaplandırma ihtimali artar.

Başlangıçta kulaklarda tıkanıklık hissedilir ve kaşıntı olabilir. Kısa zamanda dış kulak yolu şişer, tıkanır ve bazen kirli sarı renkte bir akıntı olur. Çok ağrı yapmaya başlar. Kulak kepçesi  hafifçe dokunmaya karşı bile hassas ve  ağrılı hale gelebilir,çene hareketi ile ağrı artar, boyun lenf bezleri şişebilir.

İltihap bu duruma geldiğinde ciddi tedavi gerekir.


"Yüzücü Kulağı" Ne Demektir?

Tekrarlayan dış kulak yolu iltihaplarıdır.Yüzücülerde sık olması nedeniyle  bu isim verilmiştir.

Bazen sadece mantarlar tarafından oluşturulsa da, özellikle ağrılı olanlarda bakterilerde iltihaba neden olur.

Dış Kulak Yolu İltihaplarından Korunma ve Tedavi

Suyla sık teması olanların, yüzücülerin, kulak cildinde ekzema, alerji olanların banyo ya da deniz sonrası suyun kulakta kaldığını hissediyorlarsa, su çıkmıyor ve tıkanıklık sürüyorsa doktorun tavsiye ettiği koruyucu antiseptik damlalardan kullanmaları ve diğer koruyucu tavsiyelere uymaları enfeksiyon başlamasını önleyecektir.

Kulak zarı sağlam ve sağlıklı olanlar; yüzme sonrası dış kulak yolunun kurumasına yardımcı olması ve aynı zamanda var olan bakteri ve mantarları öldürebilmesi için basit alkol veya asetik asit ihtiva eden damlalar veya  beyaz sirkeyi damlalıkla kullanabilir. Damlaların her yere ulaşmasını sağlamak için kulağı hafif ovalamak faydalıdır.

Kulakta hâlen iltihap varsa, kulak zarı yeni delinmiş veya önceden delik ise, hasar görmüşse veya kulak operasyonu geçirilmişse, havuzda ya da denizde yüzmek ve kulak damlası kullanmak riskli olabilir. Önce kulak burun boğaz hekimine danışılmalıdır.

Tedavide antibiyotik ve steroid içeren kulak damlaları, ağrı kesici, şişlik giderici ilaçlar ve antibiyotikler kullanılır. Kulak doktor tarafından temizlenip bazı antiseptik ilaçlar sürülerek  damlalarla tedaviye  devam edilmelidir. Kulakta damlaların içeri   gitmesine engel olacak kadar  aşırı şişlik varsa kulak kanalına  doktor tarafından  özel  süngerimsi kulak tamponları   yerleştirilmesi ve damlaların bu   tampon üzerine damlatılması gerekebilir.


 

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)