EVDE İÇİLEN SİGARANIN ÇOCUK SAĞLIĞINA ETKİSİ NEDİR?

Sigara dumanının başkalarına etkisi - pasif içici

Yanan bir sigaradan çıkan ve sigara içenin dışarı verdiği duman “Çevresel Sigara Dumanı” olarak da bilinir. Bu duman havayı kirletir ve elbiseler, perdeler ve mobilya üzerine siner ve çoğu kişi tarafından nahoş, rahatsız edici olarak tanımlar. Kendisi içmediği halde çevresel sigara dumanından etkilenenlere ''pasif içici'' denilmektedir.

Sigara dumanı ciddi bir sağlık tehdididir.  İçinde çok sayıda farklı kimyasal madde tespit edilmiştir. Bunların neredeyse 40 tanesinin kansere sebep olabileceği bilinmektedir.Artık özellikle gelişmiş ülkelerde sigara satışını azaltmaya yönelik uygulamalar yapılmakta  ve sigara paketi üzerinde çok net ve vurucu şekilde sigara zararları için uyarı mesajları verilmektedir.

 

Çevresel Sigara Dumanına Maruz Kalma Sıklığı

Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişkinlerin yaklaşık %26’sı sigara içicisidir. 5 yaş altındaki çocukların %50-70 i en az bir yetişkin sigara içicisinin oturduğu evlerde yaşamakta ve çevresel sigara dumanından etkilenmektedir. Ülkemizde çok detaylı istatistikler  olmamasına rağmen  bu rakamların  daha fazla olduğu bilinmektedir.
 

Kimler Risk Altında?

Sigara dumanı herkes için tehlikelidir. Özellikle  solunum yolu hastalığı olanlar,bebekler ve çocuklar üzerinde daha büyük bir etkisi vardır. En sıklıkla bebeklerde akciğer, beyin gibi gelişmekte olan organlara zarar vermektedir.
 

Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte bebekteki kan akımı, her sigarada değişir. Sigara içimi sürdükçe uzun dönemde bu değişikliklerin  bebeğin sağlığı üzerine kalıcı etkileri olmaktadır. Bazı çalışmalar hamilelik sırasında sigara içiminin yarık damak-dudak gibi doğumsal bozukluklara sebep olabileceğini bile göstermektedir.

Sigara içen anneler daha az süt üretir ve bebeklerin doğum ağırlığı daha düşüktür. Evde sigara içilmesinin, özellikle emziren annelerin  sigara  içmesinin 1 ay- 1 yaş arasındaki ölümlerin ana sebebi olan ‘’ani bebek ölümü’’ ile ilişkili olduğu da düşünülmektedir.

Sigara dumanına maruz kalma, tüm yaşlarda çocuk akciğer verimi ve fonksiyonunu bozar. Çocukluk astımının hem sıklığını hem de şiddetini arttırır. Sigara dumanı sinüzit, alerjik nezle, öksürük ve geniz akıntısı problemlerini alevlendirir. Soğuk algınlığını, boğaz ağrısı sıklığını, bronşit ve zatürre olasılığını arttırır.

ABD’de Çevre Koruma Ajansının 1992 yılındaki bir çalışması, çevresel sigara dumanının 18 ay altındaki çocuk ve bebeklerde sık alt solunum yolu enfeksiyonuna sebep olduğunu ve bu hastalıkların çoğunun hastane yatışı ile sonuçlandığını göstermektedir. Yarım paket ve daha fazla sigara içen ebeveynlerin çocuklarının solunum yolu hastalığı nedeniyle hastaneye yatma riski neredeyse iki katına çıkmaktadır.

Çevresel sigara dumanına  maruz kalma çocuklarda hem kulak enfeksiyonu sayısını hem de hastalık süresini arttırır. Solunan duman, burun arkasını orta kulağa bağlayan östaki borusunda, orta kulaktaki basıncın eşitlenmesini bozacak şekilde  şişme ve tıkanıklığa neden olur. Sonuçta  orta kulakta sıvı birikimine, enfeksiyona ve ağrıya yol açar. Oluşan kulak enfeksiyonları çocuk işitme kayıplarının en sık sebebidir. Kronikleşip, ilaç tedavisine yanıt vermediğinde kulak zarının çizilip temizlenmesi, tüp takılması gibi cerrahi müdaheleler gerekebilir.

Hamilelik sırasında ve sonrasında sigara içmiş annelerin çocuklarının sigara içmeyenlerin çocuklarına göre daha fazla hiperaktivite gibi davranış bozuklukları olduğu düşünülmektedir. ayrıca bu çocuklarda okul performansında ve entellektüel başarıda orta dereceli bir bozulma gösterilmiştir.
 

Ne Yapabilir?

  • Sigara bırakılmalı

  • Ev sakinlerinden içen varsa bırakmasına yardım edilmeli. Eğer bırakamıyorlarsa onların ve ziyaretçilerin evin dışında içmeleri önerilmeli

  • Arabada sigara içilmesine izin verilmemeli

  • Çocukların okul ve kreş ortamlarının dumansız olduğundan emin olunmnalı 

 *Yukarıdaki bilgiler Türkiye Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Vakfı’ndan alınmıştır 


 

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)