KULAK BURUN BOĞAZ AMELİYATLARINDA LASER KULLANIMI
Tıbbi yada cerrahi amaçlarla kullanılan lazerlerin geçmişi aslında çok da yeni değildir. Göz Hastalıkları gibi bazı branşlarda 5-10 yıl daha önce uygulanan laser kullanımı KBB' de 1970'lerde başlamıştır. Yıllar içerisinde yeni lazer çeşitleri geliştirilmiş, kullanım alanları da daha iyi belirlenmiştir. Kulak burun boğaz sahasındaki kullanım alanları hala sınırlıdır.
Tıbbın değişik branşlarında ve değişik hastalıklarda farklı farklı lazer uygulamaları yapılmaktadır. Göz hastalıklarında, ürolojide, beyin cerrahisinde, deri hastalıklarında farklı lazerler kullanılmaktadır.
Zaman zaman basında lazer mucize gibi tanıtılmakta yada tam tersi olarak kötülenmektedir. Oysa görüldüğü gibi bir tek lazer veya bir tek hastalık ve uygulama söz konusu değildir. Çok değişik lazerler mevcuttur ve her lazer de her şeye çare değildir. Tüm hastaneler de lazer olması beklenmez ve her uzman da her lazeri kullanmada yeterli tecrübeye sahip değildir.
Fizik ve uygulama özelliklerine göre uygun lazer uygun amaçla eğitimli ve tecrübeli cerrahlar tarafından kullanılmalıdır.
Özetlemek gerekirse aslında lazer sadece bir araçtır. İyi seçilmiş hasta ve hastalık durumlarında ve uygun lazerin kullanılması halinde, konu ile ilgili eğitim ve deneyimi bulunan uzmanların elinde başarılı sonuçlar veren bir cihazdır.
Kulak burun boğaz hastalıklarında en sık kullanılan lazerler
CO2 (karbondioksit),
KTP,
Ho:YAG (holmiyum),
Nd:YAG(neodiyum) gibi lazerlerdir.
Her birinin değişik fizik özellikleri vardır ve bu özellikler kullanım alanlarına göre tercih edileni belirler. Örneğin CO2 lazer daha çok bazı ses teli hastalıklarında ve basit horlama cerrahisinde kullanılırken KTP, Ho:YAG ve Nd:YAG lazerler burun tıkanıklığına yol açan konkaların cerrahisinde daha fazla tercih edilmektedir .Göz yaşı kanalı tıkanıklığı cerrahisinde de Ho:YAG lazerin üstünlüğü belirgindir.