Burun içerisinde her iki tarafta üçer adet bulunan konkalar (alt, orta, üst konkalar) burun fizyolojisinde önemli rollere sahiptir. Solunan hava bu konkalara temas ederek ısıtılır, nemlendirilir ve partiküllerden temizlenir. Ancak bazı durumlarda konkalar aşırı büyüyebilir ve burun tıkanıklığına neden olabilirler.
Tedavisi
Öncelikle konka hipertrofisinin nedeni anlaşılmalıdır. Bir alerji varlığında uygun tedavi başlanmalıdır. İlaç tedavisine yanıt alınamayan durumlarda bazı cerrahi uygulamalar yapılmaktadır.
Burnun bir boru gibi tamamen açık olması istenilen bir durum değildir. Konkaların tamamen çıkartılarak burun hava geçişinin açılması başlangıçta hastaya faydalı ve rahatlatıcı gibi görülürse de zamanla burun fonksiyonlarının bozulmasına bağlı olarak hastanın şikâyetleri daha fazla artar ve tedavisi imkânsız bir hale gelir. Bu nedenle konkanın tümüyle kesilip çıkartılması doğru bir yöntem değildir.
Cerrahi tedavide tercih edilen yol konkanın görevini bozmadan bir kısmını çıkarmak veya küçültmeler yapmaktır. Konka hipertrofisi tedavisinde son yıllarda kullanılan en etkili cerrahi yöntem radyofrekansla küçültme ameliyatıdır. Bu yöntemde radyo dalgaları veren bir cihazla konkaların içine girilerek dokuyu bozmadan yeterli küçültme sağlanır. Bu girişim lokal anestezi altında rahatlıkla yapılır ve ameliyat sonrası kanama ender olduğu için sıklıkla tampon gerektirmez.