KULAK KİRİ (BUŞON) NEDİR? KULAKLAR TEMİZLENMELİ Mİ?

KULAK KİRİ (BUŞON) NEDİR?

Dış kulak yolu (kulak kanalı) kulak kepçesi ile kulak zarı arasında, tünel şeklindeki kısımdır. Kum saatine benzer, orta kısmında daralır.
kanalın dış kısmındaki derinin içerisinde, kulak salgısını oluşturan özel salgı bezleri bulunur. Salgının görevinin toz ve kum parçalarını tutarak zara ulaşmalarını engellemektir. Normalde  dış kulak yolundaki çok ince tüycükler tarafından içerdiği toz ile birlikte kulak dışına atılır.
Bu birikim temizleme amacıyla içeri  itilirse, orada  birikip kalırsa,  buradaki kurumuş birikintiye "Buşon (kulak kiri)" adı verilir. kulak kiri  aslında kulağın kirli olduğu anlamına gelmez, halk arasında böyle isimlendirilmiştir. Kulak salgısı koyu kıvamlı olan kişilerde veya tozlu ortamda çalışan insanlarda buşon oluşum ihtimali artar.


KULAK KİRİ: HANGİ DURUMLARDA DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Kulak birikintisi çok olup dış kulak yolunu tıkayarak işitmeyi engelleyecek duruma gelebilir. Bu gibidurumlarda kulak aspiratörle veya özel aletlerle temizlenmelidir. Temizleme işlemi öncesinde birikintiyi yumuşatacak ilaçlar kullanılması gerekebilir. Ancak kulak zarının durumunun ,delik olup olmadığının bilinmediği  durumlarda asla su vererek yıkanmamalı veya  gliserin gibi damlalar damlatılmamalıdır. 
 

KULAK TEMİZLETMEK ALIŞKANLIK YAPAR MI?

Kulak yolunun temizlenmesi, alışkanlık yapmaz, kulakların tekrar hızlı kirlenmesine sebep olmaz.
Sadece  kulak salgısı koyu olan ve kulak kanallarının kendisini temizleme mekanizması yetersiz olan kişiler, sık sık kulak salgıları biriktiği için, belirli aralarla  bir kaç kez kulaklarını temizletmek ihtiyacı duyarlar. Bu durum temizlemeden değil,kulak akıntısının yapısından kaynaklanmaktadır. 


KULAKLAR TEMİZLENMELİ Mİ?

Kulağın normal  salgısı, kulak yolunun  dışa yakın kısmında salgılanır. Kulak salgısı, kulak yolunu koruduğu ve geçici bir koruyucu sıvı tabakası oluşturduğu için faydalıdır, 
Normalde kulak kanalındaki bu salgı ve buna yapışan birikimler  gözle görülemeyen çok ince tüycüklerle   yavaş yavaş dışa doğru   adeta süpürülür, temizlenir ve yenisi salgılanır. Bu salgının azlığı ve koyu kıvamda olması dışarı atılmasını zorlaştırır, dış kulak yolunun kurumasına ve buna bağlı kaşıntılara sebep olur.

Kulaklar  kulak çöpü, toka, bükülmüş kâğıt mendil gibi cisimlerle temizlemeye kalkışırsa, kulağın normal salgısı ve birikimler iç kısma, kulak zarına doğru itilerek dışarı atılması zorlaşır. Aynı zamanda dış kulak yolunun derisi ve kulak zarı çok ince ve hassastır, bu tür temizleme sırasında kolaylıkla zedelenebilir. Bu nedenle pamuklu çubuklarla  sadece kulak kepçesinin kıvrımları ve kanal girişi temizlenmeli, içeri sokulmamalıdır.

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)