KULAKTA YABANCI CİSİMLER - KULAKTA KAŞINTI

KULAKLARDA YABANCI CİSİMLER

Boncuklar, kalem uçları, silgiler, plastik oyuncak parçaları, kuru fasulyeler çocukların kulaklarına sıkça soktukları yabancı cisimlerdendir. İçeri doğru ilerlemiş olanların çıkartılması çok hassas bir iştir ve mutlaka bir kulak burun boğaz hekimince yapılmalıdır.


Ayrıca tatarcık, hamam böceği, güve gibi böcekler de dış kulak yoluna girebilir. Bu tür canlıların  kulak kanalında hareket etmeleri kişiyi aşırı  tedirgin eder. Kulakta tıkanıklık, ses, ağrı gibi şikâyetlere neden olabilir.Bu canlıların çıkarılmadan  önce kulağa özel uyuşturucu damla damlatılarak hareketsiz  hale getirilmeleri gerekir. Aksi halde hareketli oldukları için işlem zorlaşır.

 

KULAKLAR NEDEN KAŞINIR?

Kulak kaşıntısı çok rahatsızlık veren bir durumdur.

Kaşıntılara sıklıkla iltihabi durumlar özellikle  mantar enfeksiyonu sebep olabilir.  
Daha uzun süreli kaşıntılarda kronik dermatit (egzema) denilen alerjik deri hastalıkları kaşıntının sebebidir. 

Tedavide  sebebe yönelik  tedbir alınmalıdır.

Bakteri yada mantar mikropları ile oluşanlarda; kulağın aspiratörle  temizliği, bazı ilaç tedavileri, yakın takip ve sık kontrol gerekir.

Alerjik kaşıntılarda genellikle yağlı veya kortizonlu damlalar veya merhemlerin uzun süre kullanılmaları önerilir. Bu şekilde hastalık tam geçmese de kaşıntı kontrol altına alınabilir, azaltılabilir.

Saçlı deride oluşan kepek gibi, dış kulak yolunda da kuru, ince ve bol miktarda kepek oluşabilir. Buna "seboreik dermatit" adı verilir. Bazı yiyecekler de bu tip alerjik rahatsızlıklar yapabilir. Buna neden olduğu düşünülen yiyeceklerde değişiklik yaparak , sıklıkla; yağlı yiyecekler, karbonhidratlar, çikolata, acı, baharat,turşu gibi yiyeceklerden uzak durarak bu durumun önüne geçilebilir.

Bu tip önlemlerle düzelmeyen alerjik kulak kaşıntılarında farklı tedaviler gerekebilir. Öncesinde alerjik test ve değerlendirmeler yapılmalıdır.

Kaşıntılı, kepekli kulaklar veya kulak akıntısının biriktiği kulaklar, "yüzücü kulağı" denilen dış kulak enfeksiyonlarının gelişmesine yatkındır. Bu kişiler özellikle kulakları ıslak kaldığında mikropların yerleşmesi kolaylaşacağından, koruyucu kulak damlaları kullanmaları  faydalı olabilir. Yüzme mevsimi başlamadan önce kulaklardaki birikimlerin temizlenmesi  enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcıdır.

 

 


 

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)