NAZAL POLİP (BURUN POLİBİ)

Polip nedir? 

Vücudumuzda. ağız, burun, sindirim sistemi, dış kulak yolu gibi içi boş, hava ile temas edebilen organlarda bu boşlukları döşeyen mukoza denilen yüzeysel bir doku tabakası vardır. Bu doku tabakasından sarkarak büyüyen, et gibi yapılara "polip" adı verilir. Sinüs denilen kemik içi boşluklarda ve burunda bazı hastalıklar sonucu oluşan polipler, yumuşak, soluk renkli, burun içerisine sarkan yapılardır.

Polip neden oluşur? Polibin oluşma sebebi tam olarak bilinmemektedir, Burun ve sinüs iltihaplarının kronikleşmesi, burun dokusunun uyarıcı bir madde ile devamlı karşı karşıya kalması, alerji, ailesel sebepler, Astım ve kistik fibrozis gibi bazı hastalıklar polip oluşturur.

Polip ne şikâyet yapar? Polipler, burun hava akımını engelleyerek burun tıkanıklığına, dolayısıyla ağızdan soluma, başağrısı, horlama ve uyku apnesi, sık boğaz hassasiyeti ve iltihabına, geniz akıntısına, nezle ve gribin uzun sürmesine, sinüzite ve koku alma bozukluklarına, astımın artmasına sebep olabilir.

Polipte nasıl tanı konur?

Burun içinin detaylı endoskopik muayenesi ile polipler belirlenir.Sinüs içlerine yayılımı, hangi sinüslerin tutulduğu tomografi ile belirlenir.

Operasyondan önce sinüslerin bilgisayarlı tomografik kesitlerinin detaylı incelenmesi ve ameliyat planının buna göre yapılması gerekir.

Polip nasıl tedavi edilir? Polipler oluştuktan sonra kendiliklerinden kaybolmazlar. Başlangıç safhasında veya çok ufakken ilaçlarla küçültülebilirler, hatta bazen ortadan kaldırılabilirler fakat daha büyük olduklarında ancak operasyon ile temizlenebilirler.

Burun polibi operasyonu son yıllardaki teknik gelişmelerin ışığı altında önemli değişiklikler göstermiştir. Günümüzde burun içerisinden, "endoskop" denilen kamera sistemleri kullanılarak ve çok ince aletlerle normal dokulara zarar vermeden yapılabilmektedir. Bu çağdaş operasyonlar hasta konforu, tedavide başarı, hastalığın tekrarlamaması bakımından oldukça avantajlıdır. Tamamen burun içinden yapılması, dışından hiçbir kesi olmaması nedeniyle çürük, morluk ve iz oluşmaz.

 

Polipler tekrarlar mı? Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi ile yapılan polip ameliyatlarında tedavide başarı oranı oldukça yüksek olup, yüzde doksan civarındadır. Fakat astım, kistik fibrozis ve aspirin vb. alerjisi olan kişilerde burun polipleri her şeye rağmen tekrar oluşabilir. Bu hastalarda ameliyat sonrasında da poliplerin yeniden oluşmasını ve yan etkilerini önlemek için ilaç ve diğer tedavilere devam edilmelidir.

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)