Rinoplastide yaş

 

Rinoplasti Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

Yaş, rinoplasti için önemli bir konudur. 

Fiziksel sosyal ve emosyonel gelişimin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu gelişim bölgelere, ırklara göre  değişmekle beraber  rinoplasti ameliyatını  genel  olarak,  kızlarda 16–17, erkeklerde daha geç ergenliğe girmeleri sebebiyle 17–18 yaşlarından önce yapmamak gerektiği kabul  edilmektedir.

Burun estetiği  burnun  şeklinin  düzenlenmesi ve solunum sıkıntısı gibi çeşitli sorunların azaltılması için yapılmaktadır. Burun gelişiminin, yüz  kemik ve kıkrdak gelişiminin tamamlanmasından  önce  yapılan müdaheleler sonrası  büyüme ve gelişme   devam ettiği için yeniden şekil  bozulmaları ve  tıkanmalar  oluşabilir. Bu nedenlerle  daha   erken  yaşta burun estetiği yaptırmanın uygun olmadığı ve bu konuda  bazı kriterlerin olması  gerektiği  bilinmelidir.

Uygun olmayan yaşlarda yapılan burun estetikleri sonrası, yüz ve kemik gelişiminin  devam etmesi daha kötü sonuçların alınmasına sebep olabilir ve  yeniden ameliyatlar yapılması gerekebilir.

Ayrıca  ameliyat kararı vermeden önce kişilerin psikolojik ve  sosyal  gelişimlerininde  yeterli düzeye gelmesi, çocukca ve geçici heveslerle bu tür bir  ameliyat isteği olmamasıda  önemlidir. Dolayısıyla  kemik kıkrdak ve  yüz gelişiminin beklenilmesi yanında,  hastanın doğru karar vermesi için de  belirli yaşlardan önce   ameliyat yapılmaması   gerekir.  Ayrıca pek çok anne-baba, çocuklarının burunlarından duydukları rahatsızlığı bir an önce giderebilmek için bu konuda sabırsız davranabilmektedir. Bu tip durumlarda  mutlaka   hasta  ve  yakınları için   psikologların  değerlendirmelerine ve kararlarına  gereksinim olabilir.

Bazı zorunlu durumlarda, doğumsal anomalisi olanlarda (yarık dudak-damak, burunda kitle şişlik varlığında ve travma nedeniyle burunda ciddi  burun yaralanma ve doku kaybıp oluşanlarda daha erken yaşlarda burun ameliyatı yapılabilir. Erken yaştaki burun ameliyatlarında burun kemiklerinin  yapısı dikkatle incelenir ve bu gelişim bozmayacak bir şekilde operasyon gerçekleştirilir. Bu tip durumlarda sağlanacak faydaların zararlardan daha fazla olması baz alınmaktadır.

Burnundan bir operasyon geçirenlerde tekrar burun ameliyatı gerekiyorsa en az 6 ay hatta 1 yıl beklemek gerekebilir.

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)