“Stapedektomi” ameliyatı ile otoskleroz hastalığı nedeni ile hareketi kısıtlanan üzengi (stapes) kemiği çıkartılarak yerine ses dalgalarını iç kulağa iletecek bir yapay protez kemik konulmaktadır.
Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilen bu ameliyat ile %95 e yakın son derece başarılı sonuçlar alınmakta hastaların büyük çoğunluğunda iletim tipi işitme kaybı tamama yakın düzeltilebilmektedir.
Hastalığın başlangıcında işitme azkığının çok hafif olduğu durumlarda veya hastalığın çok ilerlediği ve iç kulak işitme organlarının ciddi oranda etkilendiği büyük kısmı iç kulak tipi olan ileri derecede işitme kaybının oluştuğu hastalarda ameliyat yapılmaz. Bunu dışındaki tüm otoskleroz hastalarında ameliyata engel ciddi bir sağlık sorunu olmadıkça stapedektomi ameliyatı önerilmektedir.
Ameliyattan sonra birkaç gün baş dönmesi olabilmektedir. Ameliyat sonunda kulak içersine yerleştirilen cerrahi süngerler 7–10 günde alınmakta hastalar bu süre sonunda normal hayatlarına dönebilmektedir.
Uygun cerrahi ekipman ve cerrahi tekniklerle yapılan stapedektomi ameliyatının riskleri oldukça az olmakla beraber ameliyat sonunda yaklaşık %1–2 oranında işitme kaybı riski bulunmaktadır.
Bunun dışında çok daha nadir olarak kulak zarında delik oluşması, yüz sinirinin zedelenmesi, kulakta enfeksiyon oluşması, konulan protez kemiğin erken dönemde yerinden çıkması gibi komplikasyonlar oluşabilmektedir.