UÇUK NEDİR?

Ağızda Yara - Uçuk Nedir?

Daha çok dudaklarda çıkan içi sıvı dolu küçük kabarcıklara verilen isimdir. Nadir de olsa, ağız içerisinde, özellikle diş etleri ve sert damak üzerinde de görülebilirler. Herpes simplex isimli virus mikrobu ile oluşurlar. Çok bulaşıcıdır ve genellikle ağrılıdır. Uçuk çıkmadan önce o bölgede ağrı, karıncalanma, kaşınma, yanma ve sızlama hissedilir. Sonrasında o bölge kızarır, şişer ve içi su dolu kabarcıklar oluşur. Zamanla kuruyup çatlar. Uçuk mikrobu dudak ve ağız içi cildine girdikten sonra o bölgedeki sinir köküne yerleşir ve stres, yorgunluk, uykusuzluk, adet dönemi gibi direncin düştüğü durumlarda tekrarlar. Uçuklar birkaç saat içerisinde patlayarak kabuk bağlarlar. 7 ile 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşirler.


Sebepleri Nelerdir?
Aktif hale geçmiş, "Herpes simpleks" olarak isimledirilen bir virüs tarafından oluşturulurlar. Gerçekte etkilenen kişilerde virüs beklemededir; stres, ateş, kaza, hormon değişiklikleri ve güneşe maruz kalma durumlarında aktif hale geçer. Uçuklar tekrarladıklarında aynı yerde çıkmaya meyillidirler.


Uçuklar Yayılabilir mi?
Evet, uçukların patladığı an ile tam olarak geçtikleri ana kadarki süre enfeksiyonun yayılması için en riskli dönemdir. Kendi göz ve genital bölgenize yayılabileceği gibi diğer insanlara da bulaşabilir.


Korunma için İpuçları:
Gözünüzü ve deri ile kaplı olmayan bölgelerinizi temastan koruyunuz

  • Uçuğu sıkmayınız, koparmayınız

  • Ellerinizi gözünüze ve diğer insanlara değmeden önce yıkayınız.

Bütün bu tedbirlere rağmen bilinmelidir ki Herpes simpleks virüsü uçuk yokken bile bulaşabilir.


Tedavi
Tedavi, uçuğun üzerinin virüse karşı bir madde ile kapatılmasıdır. Mesela %5 asiklovir merhem bunun için kullanılabilir. Henüz tedavi yoktur ama birçok araştırma yürütülmektedir. Hekiminize veya diş doktorunuza son gelişmeler hakkında bilgi danışabilirsiniz.


 

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)