Kesin Tanı- Uyku Testi
Kesin tanı için vazgeçilmez yol, yakınmalar değerlendirilip apne varlığından kuşkulanıldığında, hastanın uyku laboratuarında Polisomnografi denilen tüm gece uyku incelemesinin yapılmasıdır.
Hastalığın derecesi nasıl belirlenir?
Uyku testi ile uyku süresince nefes durmalarının sayısı, süreleri ve oksijen azalmasının derecesi (en düşük oksijen düzeyi) belirlenir. Uyku-apne sendromunda sadece nefes durmaları olmaz; hipopne denilen solunumda zayıflamalarda ortaya çıkar ve bunlar da oksijen azalmasına yol açar. Hastalığın derecesini belirlemek için uykudaki solunum düzensizliklerinin saat başına düşen ortalamaları hesaplanır. Buna “apne-hipopne indeksi” adı verilir. Apne-hipopne indeksi 5–15 arasındaysa hastalık hafif düzeyde, 15–30 arasındaysa orta düzeyde, 30’un üzerindeyse ileri düzeyde demektir.
Tedavi Prensipleri
Tedavi şüphesiz tanıya dayanır. Tıbbi tedavinin belirlenebilmesi için hastanın burun, ağız, boğaz ve boynunun detaylı muayenesi sonrası apne ve horlamanın boyutu ve kişinin sağlığına etkisini belirlemek açısından uyku laboratuarı çalışmaları yapılır Uyku hastalığının tanısı konulduktan sonra ilgili uzman doktorlar tarafından tedavi planlanır.
Diyet ve kilo verme
Kilo hastalıkta önemli bir etkendir ve kilo vermek şüphesiz gereklidir. Ancak Apneli hastalar metabolizmalarındaki ve hormonal dengelerindeki düzensizlikten dolayı kolay kilo veremezler ve verdikleri kiloları kısa süre sonra fazlasıyla geri alırlar.
CPAP aleti kullanmaya başladıktan sonra gece iyi oksijen alabilmeleri sonucunda, metabolik dengelerinin düzelmesi hem de uykululuğun azalması dolayısıyla daha hareketli bir yaşam sürmeye başlamalarıda kilo vermede etkilidir. Aynı zamanda zayıflama ile birlikte üst solunum yolundaki darlığın azalması da CPAP aletini daha düşük basınçlarda kullanmayı sağlamakta ve cihaza uyumu kolaylaştırmaktadır.
CPAP- BPAP ve Ağız içi apareyleri ve gerekli durumlarda ameliyatlar yapılmaktadır.