Uyku Endoskopisi Nedir? Nasıl Yapılır ?

http://www.ent.com.tr/m/r/sayfa/uyku-apne.jpg-S0M1.JPG

Apne Tanısında  Uyku  Endoskopisi

Oldukça ciddi bir sağlık sorunu olan uyku apnesi, oksijen yetmezliğine bağlı sürekli uykululuk, yorgunluk, kilo alma, depresyon, baş ağrısı gibi problemlere neden olmasının yanı sıra yüksek tansiyon, kronik kalp hastalıkları ya da ciddi kalp ritmi bozulmaları ve kalp durması gibi sonuçlar doğurabilmektedir.

Uyku sırasında hava yolunu çevreleyen dokuların gevşeyip çökerek hava kanalını tıkaması, solunumun azalması ya da tamamen durması anlamına gelen tıkayıcı  uyku apnesinde, en önemli adım problemin nedeninin ve yârinin saptanmasıdır.

Apne tanısında en önemli yöntem olarak kabul edilen  uyku testi (polisomnografi) apnenin varlığı, tipi  ve ciddiyeti hakkında detaylı bilgi verir.

Üst solunum yolundaki tıkanmanın  yeri ve horlamaya neden olan bölge ise ancak uyku endoskopisi ile  tam olarak görüntülenip  belirlenir. Yapılacak tedavi ve ameliyatın planlanmasında  önemli avantajlar sağlanır.

Uyku endoskopisi nedir?

Uyku endoskopisi bir ameliyat  değil,  tanıyı destekleyen  girişimsel bir yöntemdir. Bu konuda yeterince deneyimli KBB uzmanı tarafından yapılması gerekir. İşlem süresi  kısa olup sıklıkla 15 -20 dakikayı geçmez.

Uyku endoskopisi  ile apne problemi olan hastalarda  burun, geniz, boğaz ve gırtlaktaki tıkanıklığın yeri, seviyesi ve derecesi görüntülenerek  belirlenir.

Günümüzde uyku apnesi olan hastaların tedavilerinin planlanabilmesi için standart olarak yapılan polisomnografik  uyku  testi yanında uyku endoskopisi yapılması ile  gereksiz  tedavi, ameliyat ve girişimlerden   kaçınılması,  daha doğru  ameliyat ve  tedavi yöntemlerinin uygulanması mümkün hale gelmiştir.

Uyku endoskopisi nasıl yapılır?

Bu işlemde hastalar, beynin uyku düzeyini takip eden bir monitör (Bispectral index–BIS) eşliğinde,  normal uykuyu taklit edecek seviyede  hafifçe uyutulur. Burun deliklerinden bükülebilen yumuşak flexible endoskopik kamera  ile girilir. Horlama ve  uyku apneleri sırasında hava yolu boyunca geniz, küçük dil, yumuşak damak, dil kökü ve gırtlak bölgesindeki darlık ve tıkanıklık oluşan bölgeler  detaylı olarak görüntülenir.


Uyku endoskopisi nasıl yorumlanır?

Değerlendirmede uyku endoskopisi bulguları, uyku testi (polisomnografi) sonuçları, muayene bulguları, hastanın kilosu, yaşı ile birlikte ele alınmalıdır.

Uyku endoskopisi ile üst solunum yolunun değerlendirilmesinde çeşitli yöntemler vardır. VOTE skalası en sık kullanılandır. 

4 seviyede değerlendirilme yapılır.

Yumuşak damak

Küçük dil  

Bademcik

Dil kökü - Gırtlak bölgesi

Bu değerlendirmeyi takiben problemin yerine ve oluşma şekline yönelik en uygun cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerin seçilmesi ve planlamaların yapılması uyku apnesinin tedavisinde elde edilen başarıyı önemli ölçüde artırmıştır.

Son yıllarda daha sık olarak uygulanan uyku endoskopisi genel olarak ameliyat kararından önce yapılır daha sonra ameliyat planlanır. Bazı özel durumlarda uyku endoskopisi yapılıp gerekiyorsa  hasta uyandırılmadan  ameliyata devam edilebilir.

UYKU HIZLI İLETİŞİM

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)

Corner Port İş Merkezi 3. Kat
Yüce Tarla Cd. No:69
İncirli Dikilitaş
34147 Bakırköy, İstanbul

Sekreterlik Hizmetleri

Hafta içi 09:00-19:00

Cumartesi 09:00-17:00

Pazar          10:00-15:00