Çocuklardaki kulak burun bogaz hastalıklarıyla ilgili problemlerin çok büyük bir bölümü direkt ya da indirekt olarak allerji ile ilgilidir. Çocukların %10’unda allerjik nezle olduğu tahmin edilmektedir.. Çocukluk çağı sinüzitlerinde de altta yatan bir allerjik hastalığın gözden kaçırılmaması gerekir.
Akut enfeksiyon atakları dışında kalan sürelerdeki bir takım bulgular, allerjik hastalık konusunda çok önemli bilgiler verir. Burun akıntısı, egzema, sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, uykuda düzensizlik, huzursuz ve hırıltılı ya da horlayarak uyuma, sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları, ailede anne ya da babada allerji öyküsü ilk olarak sorgulanan özelliklerdir. Allerjik nezle mevsimsel ya da yıl boyu süren şekillerde ortaya çıkabilir.
Alerjik yapı nedeniyle sık sık tıkanan ve hava sirkülasyonunun iyi olmadığı bir burunda, sinüzit gelişme riski çok daha fazladır. Özellikle soğuk kış aylarında, gripal enfeksiyonların yoğun yaşandığı dönemlerde basit bir nezle sinüzit atağı haline kolayca dönüşebilir.
Sinüzit normal şartlarda en geç 6-8 hafta içinde iyileşen bir hastalıktır. Belirtiler daha uzun sürerse ve ataklar halinde seyrediyorsa kronik bir sinüzit haline dönüşüyor demektir.
Sık sinüzit atağı olanlarda bağışıklık sorunu olup olmadığı, sistemik başka hastalık varlığı araştırılmalıdır. Özellikle çocuklarda burunda bir süre farkedilmeyen yabancı cisimler(oyuncak parçası, gıda maddesi, boncuk vs...) burunda kötü kokulu akıntıya ve sinüzite neden olabilir.
Özellikle çocuklardaki geniz eti, ileri derecede büyük bademcik, burunda polip konka hipertrofisi denilen et büyümeleri gibi burun tıkanıklığı yapan hastalıklar sinüzite neden olabileceği için mutlaka tedavi edilmeli veya gerekiyorsa ameliyat yapılmalıdır.
Endoskopların tıp alanında yaygın kullanımıyla birlikte burun ve sinüzit cerrahisinde başarı oranı çok artmıştır. Bu teknoloji ile yeni bir dönem başlamış ve eskiden uygulanan birçok cerrahi tekniği artık kullanılmaz olmuştur. Kronik sinüzit tanısı konulan hastalarda endoskopik cerrahi yöntemle sinüzit ameliyatları başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Çocuk hastalarda da daha nadiren bu tür ameliyat gerekebilir. Eğer ilaç tedavisi ile sinüzit iyi edilemiyor ise ve çekilen filmlerle de ameliyat gerekliliği saptanmış ise endoskopik sinüs cerrahisi çocuk hastalarda da uygulanabilmektedir.