Toplumun % 15-30’unu etkileyen ve hayat kalitesini bozan alerjik rinit ve buna bağlı oluşan burun eti büyümelerinde; yeni bir umut olarak kabul edilen bir ışık tedavisidir. İltihaplı ve çok hızlı çoğalan deri hastalıklarının tedavisinde, farklı ışık tedavileri yıllardır başarı ile kullanılmıştır.
Burun mukozasının hastalıklarından biri olan allerjik rinit tedavisinde yaygın kullanımı 2005 yılında başlamıştır.
Rhinolight ; %70 görünür ışık, %25 UVA ve %5 UVB den oluşan medikal fototerapi olup, ağrısızdır, anestezi gerektirmez ve güvenlidir. Burun içi cildinin bu özel kompozisyonu ışığa maruz bırakılması, alerjik maddeye karşı oluşan bağışıklık sisteminin cevap seviyesini düşürerek etki gösterir. Tedavi ile burun tıkanıklığı, sulu burun akıntısı, damak- geniz kaşıntısı ve hapşırık gibi allerjik rinit semptomlarının birçoğunda uzun süreli iyileşmeler oluşturmaktadır.
Tedavinin süresi, sıklığı hastanın mevsimsel veya yıl boyu süren alerji tanısına göre planlanır. Alerjinin nedenine, başka ilaç ve tedavi alıp almamasına göre değişmekle beraber günaşırı ve/veya haftada bir kez olarak 3-5 haftada içinde 6–8 seansta tamamlanır. Her seansta uygulama süresi her bir burun deliğine 2–3 dakika arasında değişir.
Diğer alerji tedavileri, ilaçları ve aşıları ile birlikte kullanımı tedavi başarısını belirgin şekilde artırmaktadır. Bunun yanında, özellikle alerji ilaçlarını kullanamayan hamileler, emziren anneler, profesyonel sporcular, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda başarıyla kullanılır. Ayrıca ilaç alerjisi olanlar ve diğer tedaviler ile antialerjik tedavilerden fayda göremeyen hastalarda da uygulanabilir.
Aktif enfeksiyon geçirme döneminde veya burun içi ve genizde tümör olanlarda kullanılmaz.
Rhinolight tedavisinin özellikle ilk döneminde geçici olarak burun kuruluğu kabuklanma ve kanamalar olabilir. Bu durumda burun içine özellikle A vitaminli ve yağlı burun kremleri uygulanmalıdır.
Tedavi, yeni bir allerjik reaksiyonun ortaya çıkmasının üzerine ya da yeni bir polen mevsiminin başlangıç aşamasında tekrar edilebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Tedavi süresinde ışığın göze temasından kaçınınız.
Tedavi süresinde, belirli bir alanın uzun bir süreli aydınlatılmasından kaynaklanan burun mukozası kurumasını engellemek için,
burun boşluğunu dikkatli ve sürekli dairesel hareketlerle ışığın,
mukozanın farklı yerlere teması sağlanmaktadır.
Deri yüzeyinin, diğer alanların ya da cisimlerin aydınlatılması, kesinlikle önerilmemektedir.
Rhinolight Tedavisinin Uygulandığı Hastalar:
Kombine oral antihistaminik ve burun içi ilaç tedavisi kullanılarak yeterince kontrol edilemeyen semptomları olan hastalar,
Olağan ilaç tedavisinin istenmeyen etkileri tetiklediği veya ilaç etkileşimi ile sonuçlandığı hastalar,
Uzun süreli ilaç tedavisi almak istemeyen hastalar.
Hastalar tedavi süresince, başka hiçbir tedavi uygulamasına maruz bırakılmamışlardır. Söz konusu hastalar, tıbbi tedaviye dirençli, allerjik rinit şikayeti olan hastalardır. Tedavi dönemi, polen seviyesinin sabit artışı ile aynı zamana denk gelmiştir.
Rhinolight Tedavisinin Uygulanamadığı Hastalar:
Anatomik bir problem (örneğin septum sapması) nedeniyle,
tedavinin reçetede yazılan dozda yapılmasının teknik olarak
imkansız olduğu hastalar için,
Allerjik rinitin yanı sıra burun boşluğunun diğer aktif iltihaplı hastalıklarından (örneğin bakteriyel veya viral enfeksiyon) şikayeti olan hastalar için.
Diğer ciddi hastalıkları (örneğin, nasopharyngealis tümörü) olan hastalar için. Bu olasılıkları gidermek için tedaviden önce otorengolojik muayene tavsiye edilir.
Işığın etkisi nedeniyle daha önceden derileri üzerinde herhangi bir kronik değişim meydana gelen hastalar için.
Çocuklarda, ışık tedavisi kullanımı ile ilgili henüz yeterli klinik bilgi birikimi olmadığından, Rhinolight uygulaması 14 yaş altında önerilmemektedir.
Tedavinin Hastalar Açısından Etkinliği
Rhinolight medikal fototerapi ile tedavi görmüş olan bütün hastalar, nazal semptomların (nazal kaşıntı, hapşırık, rinore, nazal tıkanıklık vb. gibi) azaldığını ya da durduğunu belirtmektedirler.
Rhinolight Tedavisinde Sıkça Sorulan Sorular
Tedavi Süresi Nedir?
Bu, alerjinin nelere karşı olduğuna ve şiddetine bağlıdır.
Gün aşırı ve haftada bir kez olarak 3–5 haftada içinde 6–8 seansta tamamlanır. Her seansta her bir burun deliğine 2–3 dakika uygulanır.
Hafif alerjilerde 2 haftada gün aşırı olarak yapılarak tamamlanırken, hasta birçok maddeye alerjik ise veya alerjik durum daha ciddi ise, bütün yıl boyunca devam ediyorsa (örneğin ev tozu, akar (mite) alerjisi gibi),daha fazla tedaviye ihtiyaç vardır. 6 hafta içinde 8 seans tedavi gerekir.
Tedavi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tedavi öncesi yapılacak detaylı KBB muayenesiyle, burunda tedaviye engel olabilecek bir problemin olup olmadığı belirlenmelidir. 14 yaş altındaki çocuklarda sadece doktorun kararına dayanılarak tedavi uygulanabilir.
Rhinolight Tedavisi Tam İyileşme İle Sonuçlanabilir mi?
Uzun yıllar diğer tedavi yöntemleri uygulanmış ancak yeterli sonuç alınamamış bazı hastalarda rhinolight ile şikâyetlerin seviyesi azalmış ve bazıları tamamen iyileşmiştir. Rhinolight’ın tam ve sürekli tedavi sağlayıp sağlayamadığı konusunda klinik çalışmalar sürmektedir.
Tedavinin Bilimsel Dayanağı Nedir?
Bütün dünyada tıbbi tedavi olarak fikir birliğine varılan; özel yoğunlukta ve , yüksek şiddette tıbbi fototerapidir.. Dermatolojide alerjik hastalarda uzun zamandır bu tür ışık tedavisi kullanılmakta ve etkinliği bilinmektedir. Burun içindeki alerjik cilde iyileştirici, bağışıklık sistemini dengeleyici etkisi olduğu çalışmalarla gösterilmiştir.
Tedavi Acı Verir mi?
Tedavi ağrı ve acı vermez. Herhangi bir rahatsızlık olmadan, kısa bir sürede yapılır.
Tedavinin Etkili Olması Ne Kadar Sürede Gerçekleşir?
hastadan hastaya değişmekle birlikte, ilk seanstan sonra şikayetleri azalan hastalar vardır. Ancak genellikle tedavinin tamamlanmasından 2–3 hafta içinde iyileşme gözlenmektedir.
Rhinolight Tedavisinin Herhangi Bir Yan Etkisi Var mıdır?
Ara ara burun mukozasında kuruluk, kabuklanma ve kanamalar olabilir. Bu durumda burun içine özellikle A vitaminli ve yağlı burun kremleri uygulanmaktadır.
Hamilelik Sırasında Rhinolight Tedavisi Uygulanabilir mi?
Hamileliğin her döneminde güvenle kullanılabilir. Hamileye ya da bebeğe hiçbir yan etkisi yoktur.
Rhinolight Tedavisi Sporculara Uygulanabilir mi?
Sporcular doping etkisi nedeniyle kortizon ve pek çok alerji ilacını alamazlar. Bu nedenle özellikle profesyonel sporcularda alerjik rinit sorununu gidermede kullanılmaktadır.
Rhinolight Allerjik İlaçlar İle Birlikte Uygulanabilir mi?
Rhinolight tek başına kullanılabileceği gibi diğer tedavilerle, alerji ilaçları ,alerji aşıları ve diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir. Rutin alerji tedavilerinin rhinolight ile desteklenmesi başarıyı artırmaktadır.Bu nedenle Rhinolight, tamamlayıcı tedavi olarak kullanılabilir.
Rhinolight Hayvan Epitel veTüy Alerjisinde de Kullanılabilir mi?
Rhinolight alerjinin neden olduğuna bakmaksızın, allerjik rinit rahatsızlığı olan hastaların hepsinde kullanılabilen burun mukozasının tedavisi için özel dalga boyunda yoğun bir ışık tedavisidir.