Baş Dönmesinde Muayene

başdönmesi yapan hastalıklar ile ilgili görsel sonucu

Baş Dönmesi ve Denge Problemi Olan Hastada Hangi Muayeneler Yapılmalıdır?
Öncelikle detaylı olarak hastanın başdönmesi ve dengesizlikten  ne kastettiği, ne kadar zamandır olduğu, ne gibi bir problem yarattığı, ne kadar sürdüğü, bulantı veya kusma ile birlikte olup olmadığı, beraberinde işitme kaybı, çınlama varlığı sorgulanmalıdır. 

Genel sağlık durumu, kullanılan ilaçlar, kafa travmaları, son zamanlarda geçirilen  iltihabi hastalıklar ile sinir sistemi hakkında bilgi alınmalıdır.

Baş dönmesi görülebilen bir problem olmadığı, sadece hasta tarafından hissedilen bulgu olduğu için mümkün olduğunca çok bilgi edinilmeli, hastanın hikayesi ve öz geçmişi sabırla dinlenilmelidir. 


Muayenede Ne Yapılır?
Öncelikle  detaylı  endoskopik ve  mikroskopik KBB  muayenesi  yapılır. Baş dönmesi eğer iç kulaktaki denge sistemindeki bir hastalığa bağlı ise dış ve orta kulakta hastalık yoksa  yapılan  kulak muayenesinde problem görülmez. Sadece dış kulak ve orta kulak kaynaklı problemlerde iltihap, travma, tümör gibi hastalıklarda, muayenede belirli bulgulara ulaşılabilir.

Başdönmesinin muayenesinde  en değerli bilgi   ''Nistagmus'' olarak adlandırılan  teşhis için çok önemli olan anormal göz hareketleri saptanmasıdır. Bu göz hareketlerinin yönü ve şekli hangi kulağın hasta olduğu veya baş dönmesinin kulak dışı bir nedene bağlı olup olmadığı hakkında çok önemli  bilgiler verebilir.

Muayenenin devamında  baş  ve  vucut  haraketleriyle oluşan  denge  sorunları  belirlenmelidir. Gözler kapalı olarak dengeyi sağlama, ayakta durma, yürüme gibi bir seri test uygulanabilir.

Başdönmesinin  sebeplerinin  belirlenmesi   ve tedavi  planlanması  için  muayeneden  sonra  mutlaka  detalı  iç  kulak  testleri  yapılmalıdır.

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)