DOMUZ GRİBİ

SWİNE FLU (DOMUZ GRİBİ)

Domuz gribi nedir? 

Domuzlarda hastalığa yol açan influenza tip A gurubundan H1N1 virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığıdır.

Domuzlar arasında salgınlar bütün yıl boyunca görülmekle birlikte, ılıman bölgelerde sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı artmaktadır.

 

İnsanlara nasıl Bulaşır?

Şimdiye kadar domuzlarda görülmekte ve domuzlardan insanlara geçiş göstermekte olan bu gribin virüsteki değişime bağlı olarak ortaya yeni bir formu ( influenza tip A H1N1) ortaya çıkmıştır. Bu yeni virüsün insandan insana geçme özelliği kazandığı düşünülmektedir.

İnsandan insana bulaşmada yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak, öksürmek ve hapşırmak önemli rol oynamaktadır.

Tek tek vakalar olarak ya da salgınlar halinde görülebilir.

Mikrobun girişinden 1 -4 gün sonra hastalık ortaya çıkar.

Virüs  70 º C derece ısıtılınca ölmektedir.  Bu nedenle  pişirilerek usulüne uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına dair bulgu yoktur.

 

Kış aylarında görülen gripten (mevsimsel influenza)  farkı nedir?

H1N1 virüsü daha çok kış aylarında görülen diğer enflüenza virüsleriyle ile benzer özelliktedir. Hastalığın bulaşma yolu ve belirtileri de benzerlik göstermektedir. Ancak, yeni H1N1 tipinde virus, insanlar yanında kuşları ve domuzları etkileyen bir genetik özelliğe sahiptir. 

 

Belirtileri nelerdir?

38 derecenin üzerinde ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk,kırgınlık,halsizlik, baş ağrısı, üşüme hissi en önemli bulgulardır.

Bazı vakalarında kusma ve ishal de görülmektedir.

Mevsimsel gribe benzer şekilde bu gripte de hastalığın şiddeti hafiften ağıra değişebilmektedir. Ağır vakalarda pnömoni, solunum yetmezliği ve ölüm görülebilmektedir.

Hastalık özellikle genç ve orta yaş grubunu tutmaktadır. Kronik sağlık sorunu olanlarda vücut direnci düşük olanlarda daha ağır seyretmektedir.

 

Bulaşmayı önlemek için neler yapılmalıdır?

Henüz aşı tedavisi yoktur.

Hastalığın hapşırma, öksürme gibi yollarla insandan insana bulaştığı düşünüldüğünden hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemidir.

Gerektiği durumlarda maske kullanılması hastalığın bulaşma riskini azaltacaktır.

Korunmada el yıkama da çok önemlidir. Kirli ellerle gözlere, burna ve ağza dokunmak virüslerin yayılmasına neden olabilir. Özellikle hapşırma yada öksürme sonrasında eller su ve sabunla yıkanmalıdır. Alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir.

Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burun tek kullanımlık mendil ile kapatılmalı ve sonra mendil atılmalıdır.

Bol sıvı gıda tüketilmeli, iyi beslenmeye ve dinlenmeye dikkat edilmelidir.

 

Domuz gribinin görüldüğü ülkelere seyahat edilmesinin bir sakıncası var mıdır?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış seyahat kısıtlaması yoktur.

Seyahat edilen yerlerde mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmamalıdır.

Gidilen ülkelerin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyulması ve gerektiği durumlarda basit cerrahi maske kullanılması hastalığın bulaşma riskini azaltacaktır.

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)