Evde Uyku Testi - Apne Link Cihaz Kullanımı

Uyku laboratuarında yapılan polisomnografik uyku testine göre daha az sayıda elektrotla evde uygulanabilen tarama ve kontrol amaçlı testtir. Temel olarak nefes durmaları ve zayıflıkları ( apne hipopne) , kan oksijen durumu, nabız ve ritim değişiklikleri belirlenir. 

Uyku laboratuvarında gece kalamayacak olanlara, daha ileri bir polisomnografik uyku testi yapılıp yapılmayacağına karar verilmek amacıyla tarama testi olarak yapılır. Tüm gece boyu kullanılır. Uygulaması ve değerlendirilmesi daha kolaydır.

Merkezimizde 8 kanal uyku test cihazı ile birlikte metabolik holter uygulanmaktadır. Bu şekilde uyku bozukluklarının belirlenmesi yanında kişinin hareket, dinlenme ve uyuma süreleri ile harcanan enerji miktarı ve bazal metabolizma hızı da belirlenerek sonuçların daha aydınlatıcı olması  sağlanmaktadır.

 

Evde Uyku Kayıt Cihazı

http://www.ent.com.tr/m/r/sayfa/apnealink-kullanimi1.jpg-CE4M.png http://www.ent.com.tr/m/r/sayfa/apnealink-kullanimi2.jpg-S2D8.png

Cihazın gece normal yatağa giriş saatinden itibaren kalkıncaya kadar olan zaman diliminde tüm gece takılı bulundurulması gerekir. Cihazınız pillerini kayıt işlemine başlarken takıp, kayıt işlemi bittikten sonra çıkarılmalı, cihazla birlikte merkezimize ulaştırılmalıdır.

 

Kayıt Cihazının Bağlanması 

 

Chttp://www.ent.com.tr/m/r/sayfa/apnealink-kullanimi3.jpg-W8XH.pngihazı uygun bir pozisyona getirmek için bir aynanın önünde duruşa göre ayarlanmalıdır.

ApneaLink kayıt cihazı kendi kemeri yardımı ile göğüs üzerinize gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Kemer göğüs arkasından öne doğru getirilerek kayıt cihazının ayraçları yardımı ile sabitlenir,
 

 

Nazal Kanülün Bağlanması

Nazal kanülü ucundaki ince iki tüp bitiş noktaları yukarı doğru değil, aşağı doğru dönük şekilde burun deliklerine yerleştirmek gerekir. (Şekil; 1 ). Kanülün uzantısı kulakların arkasından geçirildikten sonra baş etrafında çevirmeden öne çene altına doğru getirilerek üzerindeki ilmik sıkıştırılır.

Nabız  Sensörü  ve Oksimetrenin Bağlanması

http://www.ent.com.tr/m/r/sayfa/apnealink-kullanimi5.jpg-4O8G.png 

 

 

 

 

 


Hasta kendinden yapışkanlı olan nabız sensörü aparatını sol elin yüzük parmağına takmalıdır. Aparat üzerindeki parmak işareti tırnak üzerine gelecek şekilde katlanır. Nabız sensörü kablosu cihazın girişine yerleştirilir. Cihaz çalıştırıldığında nabız sensörünün üzerindeki kırmızı ışık yanacaktır.

Kayıt Başlatma  ve Sonlandırma

http://www.ent.com.tr/m/r/sayfa/apnealink-kullanimi6.jpg-T0O4.png Kayıt işlemine başlarken yeşil ışık yanıncaya kadar Start/Stop butonuna basılır. Daha sonra buton bırakılır.

Yeşil ışık kayıt işlemi başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra sönecek ve solunumu kayıt edecektir.

Eğer yeşil ışık yanmaya devam ediyorsa, kayıt yapılmıyor olabilir. Nazal kanülün doğru olarak takılıp takılmadığı kontrol edilmelidir.

http://www.ent.com.tr/m/r/sayfa/apnealink-kullanimi7.jpg-H0J7.pngEğer uzun süreli olarak kırmızı ışık yanarsa, oksimetrenin ve nabız sensörünün doğru olarak bağlanıp bağlanmadığı kontrol edilmeli ve düzeltilmelidir. Eğer ayarı doğru olarak yapılmışsa 5–10 saniye içerisinde yeşil ışık yanacaktır.

Eğer hiçbir şekilde ışık yanmıyorsa cihazın pilleri yanlış yakılmış veya yetersiz olabilir. Ya da cihaz ile ilgili bir sorun olabilir.

Testiniz bittikten sonra kayıt işlemini sonlandırabilmek için, Start / Stop butonuna ışık sönünceye kadar 3 defa basınız.

Evde Uyku  Testi İle İncelenen Özellikler

  • Apne
  • Hypopne
  • Hava akım kısıtlılığı
  • Horlama
  • Minumum ve ortalama oksijen saturasyonu
  • Minumum, maksimum ve ortalama nabız
UYKU HIZLI İLETİŞİM

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)

Corner Port İş Merkezi 3. Kat
Yüce Tarla Cd. No:69
İncirli Dikilitaş
34147 Bakırköy, İstanbul

Sekreterlik Hizmetleri

Hafta içi 09:00-19:00

Cumartesi 09:00-17:00

Pazar          10:00-15:00