Ağız içi apareyler:
Son yıllarda çok sayıda ve çeşitte kullanıma giren ağız içi apareylerin dili öne çekenler ve alt çeneyi öne çekenler olmak üzere başlıca iki tipi vardır.
Alt çenenin öne gelmesi boğaz ve dil kökünde hacmi artırırken dilin öne gelmesi ile dil kökü ve boğazın yanında damak arkası bölgede de genişleme olmaktadır.
Basit horlaması olan hastaların çoğunluğu bu tür apareylerden fayda görür.
Alt çeneyi öne çeken horlama protezleri;
Dişler üzerine oturtulan ve alt çeneyi öne çeken horlama protezleri; geceleri uykuda kullanılır. Alt çeneyi ileri ve aşağı çekerek sarkmış olan dokuları tekrar eski gerginliklerine kavuşturur soluk yolunu açar ve horlamayı engeller. Hastalık ne kadar erken evrede yakalanırsa tedavi süresi o kadar kısalmaktadır.
Tükürük salgısında artış, ağız kuruluğu, adaptasyon güçlüğü gibi erken dönem yan etkilerinin dışında, uzun süre kullanımla ortaya çıkan çene eklem rahatsızlıkları ve dişlerin yer değiştirmesiyle ortaya çıkan ağız kapanma bozuklukları ortaya çıkabilir. Bu uzun dönem problemleri nedeniyle uygulanmanın bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Damak kubbesi çok yüksek kavisli olan, uzun küçük dile ve büyük bademciklere sahip hastalarda ağız içi apareylerin kullanımı zordur.
Horlama Protezinin Avantajları
- Kullanımı ve taşıması kolay ve konforludur.
- Çoğu zaman ilk gecede horlamayı azaltır. asıl etkiler ise 3-4 hafta içinde gözlenir.