Horlama ve uykuda nefes durması patolojilerinin cerrahi çözüm yöntemlerinden birisidir.
Büyümüş ve solunum pasajını daraltan bademcik ve geniz eti özellikle çocuklarda apne ve horlamanın en sık sebeplerinden birisidir. Bademcik ve geniz etinin alınması ile horlama ve apne ortadan kalkmaktadır. Erişkinlerdede hipertrofik büyümüş bademcik dokularının varlığı apne ve horlamada önemli bir etkendir.Sıklıkla beraberinde apneye neden olan diğer patolojilerde vardır. Bu nedenle diğer burun ve boğaz sorunları ile birlikte ameliyatı gerekebilir.
Bademcik ameliyatı, yani tonsillektomi, iki ayrı teknikle uygulanır;
Total tonsillektomi ve subtotal tonsillektomi.
Total tonsillektomide tüm bademcik dokusu kapsülüyle beraber çıkarılır. Klasik yöntemle yani makas bistüri ile yapılabileceği gibi, elektrokoter, radio frekans, laser ve termal welding yöntemleri ile de yapılabilir.
Subtotal tonsillektomide ise bademcik dokusunun tamamı değil bir kısmının alınmasıdır. Bu teknikte bademcik kapsülü yerinde bırakılır. Sıklıkla laser, radyofrekans, kobulatör,mikrodebrider yada termal welding yöntemleri ile yapılır. Bu yöntemlerde girişim süresi daha kısa, ağrı ve kanama riski daha azdır.
Geniz eti ameliyatı, yani adenoidektomi; Nazofarinks dediğimiz burun arkasını dolduran ,büyümüş genizeti dokusu burun solunumunu bozarak apne ve horlamayı artırır. Bu büyümüş geniz eti klasik cerrahi yöntemle yada mikrodebrider,kobülator, radyofrekans gibi aletler kullanılarak tümüyle alınır. Radyofrekans ,mikroderbider gibi yöntemler kanama riskini azaltmaktadır. Bu girişim sırasında, tuba östaki borusu denilen kulak ile geniz boşluğu arasındaki borunun ağızlarına zarar vermemeye, özen gösterilir.