Horlama ve Apnede İlaç Tedavileri ve Genel Önlemler

Kilonun azaltılması; Horlama ve apneli hastalarının çoğunluğu fazla kiloludur. Özellikle apne  sonucu  oksijen alımının azalması metabolizmayı yavaşlatır, gün içindeki yorgunluk nedeni ile aktivite  azalır  ve  bunlar  kilo artışına neden olur. Oluşan  kilo artışı boyun ve dil kökü bölgelerinde  yağ dokusundan oluşan yumuşak doku hacmini artırarak pneyi artırır.

Bu nedenlerle  kilonun azaltılması  tedavinin en önemli unsurlarından birisidir.  Bu hastalarda öncelikle kilo almaya yol açan metabolizma  veya hormon problemleri olup olmadığı araştırılmalıdır. 

Yeniden kilo almamak için kilo vermenin sadece diyetle yapılmaması, günlük aktivitenin de artırılması ve bu yaşam tarzının standart hale getirilmesi gerekir. Mutlaka bu konuda  diyetisyenlerden yardım alınmalıdır.

Yatıştırıcı ilaç ya da alkol;Bu tip  maddelerin kullananlarda horlama ve apne   daha ağır seyreder. Mümkün olduğunca yatarken alkol kullanmamaları ve yatıştırıcı, uyutucu etkiye sahip ilaçlardan uzak durmaları tavsiye edilmelidir.

Yatış pozisyonu; Horlama ve apnede  sırtüstü yatışlarda   şikayet artar, yan yatması  önerilir.  bu nedenle Sırt üstü pozisyonundan kurtulmak için üretilen özel aparatlar ve yastıklar mevcut olmakla beraber sırta yastık koymak, pijama arka kısmına tenis topu dikmek gibi metotlar da kullanılmaktadır.

Burun tıkanıklığı yapan hastalıklar;  Horlama ve apneyi artıran önemli bir problemdir. Burun tıkanıklığı olan hastalarda tıbbi tedavilerle iyileşebilecek alerji, sinüzit, vazomotor rinit gibi hastalıklar varsa  tedavi edilmelidir. Bazı kişilerde  yatar pozisyonda alt burun etlerinin şişmesine bağlı tıkanma olabilir, baş yüksekte  yatılması    faydalı olur.

Akromegali ve hipotiroidizm gibi hastalıklar   uyku apnesi yapabilir. Bu hastalıkların  tedavisi  apneyide  ortadan kaldırır.

İlaçlar (Medikal ajanlar): Bu gurup hastaların tedavisinde kullanılan çok sayıda ilaç olmakla beraber uzun dönem kullanımlarında izlenen yan etkiler nedeni ile günümüzde ilaçla tedavi çok tercih edilen bir yaklaşım değildir. 

Çeşitli nedenlerle cerrahi uygulanamayan, CPAP kullanamayan ve hafif şiddette apnesi olan hastalarda uykuda kas gevşemesinin arttığı  uykunun REM dönemini kısaltan ilaçlar kullanılması faydalı olmaktadır.

Sadece horlama problemi olan hastalarda horlama sırasında çıkan sesin şiddetini azaltmak amacı ile titreşimin oluştuğu boğaz, yumuşak damak ve dil kökü bölgelerinde mukoza üzerinde yüzey gerilimini azaltan bitkisel kaynaklı ilaçlar kullanılmaktadır. Yatmadan önce ağza sıkılarak kullanılan bu ilaçlarda boğaz bölgesinin yağlandırılmasıyla sürtünmeyi ve sesin şiddetini azaltmaktadır. Bu ilaçlar basit horlama probleminde  kullanılır , apnede    etkinliği yoktur.

UYKU HIZLI İLETİŞİM

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)

Corner Port İş Merkezi 3. Kat
Yüce Tarla Cd. No:69
İncirli Dikilitaş
34147 Bakırköy, İstanbul

Sekreterlik Hizmetleri

Hafta içi 09:00-19:00

Cumartesi 09:00-17:00

Pazar          10:00-15:00