KRONİK/MÜZMİN ORTA KULAK İLTİHAPLARI VE KOMPLİKASYONLARI


Kronik/Müzmin orta kulak iltihabı, (kronik otitis media)
İyi tedavi edilmeyen,  6  haftadan daha uzun süre  iyileşmeyen yada tekrarlayan akut orta  kulak  iltihapları ya da  orta kulakta sıvı birikimleri sonucunda oluşan ve yıllar içinde gelişen, zarda, orta kulak   mukozası ve kemikciklerinde harabiyet yapan, kalıcı orta kulak iltihabıdır. Akıntısız, akıntılı veya dönem dönem akıntılı olabilir.
 

Müzmin orta kulak iltihabının iki ana grubu vardır;

Basit müzmin orta kulak iltihabında yalnızca zarda delik söz konusudur. Bazen buna kemikciklerde  harabiyet ve orta kulak cildinde reaksiyonlar eşlik eder.

Kolesteatomlu orta kulak iltihabı ise, zar ve kemik zincirde ileri harabiyetin yanı sıra, tehlikeli bir kemik erimesiyle seyreder. Sıklıkla kötü kokulu iltihabi akıntı   oluşur. Orta kulaktaki iltihapların komşu önemli yapılara ulaşması komplikasyonlara, çok önemli hastalıklara yol açabilir.

Müzmin orta kulak iltihabı tedavisi cerrahidir.Cerrahide  amaç  kulak zarının  tamir edilmesi yanında  kulak kemiğinin arka tarafında yeralan mastoid bölgedeki kalıcı iltihabın temizlenmesi ve kemikcik zincirin onarılmasıdır. Orta kulakta uygulanan  ameliyat teknikleri; Miringoplasti, timpanoplasti, osikuloplasti ve mastoidektomidir. 


BAŞLICA KOMPLİKASYONLAR

Orta kulaktaki iltihap direkt yolla (kolesteatom-cilt kisti) veya damarsal yolla çevre dokulara yayılabilir ve ciddi komlikasyonlara ve hastalıklara  yol açabilir.

İşitme kaybı
Orta kulaktaki enfeksiyon veya kolesteatomun işitme kemikçiklerini tahrip etmesi sonucudur. Çoğunlukla çınlama da eşlik eden belirtidir. İç kulakta hasar sonrası oluşmuşsa yapılan tedavilere rağmen düzelmez.

Baş dönmesi
Enfeksiyonun iç kulağa ulaşması sonucudur. Denge organının yuvalandığı yarım daire kanallarda erozyon oluşması (kanal fistülü) veya toksik etkilerle oluşur.

Yüz felci
Orta kulak veya mastoid kemik(kulak arkasındaki kemik) içinde yüz sinirinin kemik kanalının tahrip olması sonrasında meydana gelir.

Kafa içi komplikasyonlar
Enfeksiyonun orta kulaktan ve mastoid kemikten yakın komşuluğundaki kafa içine geçmesi ile oluşurlar. Bunlar epidural apse, beyin apsesi ve menenjit gibi önemli komplikasyonlardır. Bazen kafa içindeki büyük toplardamarlarda tromboflebit (damarın pıhtı ile tıkanması ve iltihabı) -lateral sinüs tromboflebiti meydana gelebilir.

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)