KÜF MANTARLARI RUTUBET ALERJİSİ

Küf mantarlarının havaya karışan sporları alerji nedenidir. En belirgin şikâyet, banyo sonrası gelen hapşırık nöbetleridir. Tahta döşemede, duvar kâğıdında, fayans arkasında, rutubetli duvarlarda, saksı çiçeklerinde, bodrum veya tavan arasındaki kullanılmayan kitaplarda, buzdolabı dışında bırakılan yiyeceklerde bulunabilirler. Küf mantarları ev dışında çürüyen bitki, yiyecek üzerinde, havada veya ev içinde hava almayan nemli bölgelerde bulunabilirler. Bahçede ağaçlık yörelerde, toprakta ve dökülmüş yaprak yığınları arasında da sıklıkla küf mantarlarına rastlanır.

Oluşmaları için belirli bir nem ve ısı gerektiğinden havanın sıcak ve nemli olduğu zamanlarda (yazın sonu ve erken sonbahar) alerjik bulgulara neden olurlar.
 

Küf alerjenleri hava yolları ile alınabilecekleri gibi bazı gıdalarla birlikte de alınabilirler. Yurdumuzdaki bir çalışmada, astımı olan hastaların yarısından fazlasında küf mantarları ve ev tozuna duyarlı oldukları bildirilmiştir.


Küf mantarı alerjeninden korunma önerileri
 

  • Yaşanılan ortamdaki nem seviyesini azaltmak için ev, bodrum ve tavan arası sık sık havalandırılmalı ve güneşlen dirilmelidir.

  • Toprak ve bitkiyle olan uğraşlardan kaçınılmalıdır.

  • Ev içinde saksı çiçekleri bulundurulmamalıdır.

  • Dolap, fayans, tahta kaplama ve döşeme arasında küf kaynakları aranmalı ve bulunursa bunlar yok edilmelidir

  • Evde sıvı sızdıran yerler tespit edilmeli ve tamir edilmelidir.

  • Klima cihazları ve havayı nemlendiren cihazlar mantarlar için üreme ortamı oluşturduğundan kullanılmamalıdır.

  • Küf mantarları kumaşa ve çamaşır iplerine yapışabileceği için çamaşırlar bahçede kurutulmamalıdır.


 

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)