Kulak Çınlamasında Psikoterapi
İşitme, insan vücudunun en hassas ve uyarılması kolay bir duyusudur. Sinir sistemi ile direkt olarak ilişkili olduğu için, gerginlik, endişe gibi duygularla sıkı bağlantılıdır.
Psikolojik faktörler çınlamanın algılanmasını arttırmakta, çınlamalı hastalarda anksiyete, depresyon ve uyku bozuklukları görülmektedir. Bu tür hastalara hipnoz ve psikoterapi yöntemleri kullanılabilmektedir. Hastaların otokontrollerini güçlendirecek başka güzel şeyler düşünerek çınlamayı unutmalarını sağlayacak şekilde yönlendirmek faydalı olmaktadır. Bu tür yaklaşımlarla belirli bir süre sonra artık kulak çınlamaları daha kabul edilebilir hale gelebilmektedir.
“Bilişsel-Davranışsal Terapi” (BDT); Anksiyete, depresyon gibi psikopatoloji kaynaklı veya sadece stresten kaynaklanan tinnitus ile baş etmenin yanında, tinnitusun tetiklediği psikolojik problemlerle baş etmek için de psikoterapötik yöntemler kullanılabilmektedir. Bu yöntemler arasında en yaygın şekilde kullanılan “Bilişsel-Davranışsal Terapi” (BDT) yöntemidir. Yapılan araştırmalarda BDT uygulamasının diğer uygulamalara göre tinnitus şiddetinde farklılık oluşturmadığı fakat hayat kalitesi ve depresyon puanlarında farklılık oluşturduğu ve aynı zamanda BDT’nin tinnitus kaynaklı stresle baş etmede etkili olduğu belirlenmiştir.
Şizofreni, histeri veya nörasteni gibi ruhsal hastalıkları olan hastalar, var olmayan bazı ses ve gürültüleri duyduklarını sanmaktadırlar. Bunların çınlama değil işitme halüsinasyonlarıdır. Bu tür rahatsızlıklar kulak hastalığı değildir. Psikiyatri uzmanları tarafından tedavileri gerekir.
Kulak Çınlamasında Biofeedback
Çınlama hastada duygusal ve somatik problemlere yol açtığı için, kaslar gerginleşir, kalp hızı artar, solunum sayısı artarak sempatik sistem aktive olur. Biofeedback cihazları ile bu olaylar kaydedilir ve "gevşeme" teknikleri geliştirilerek, kişiye vücudunu kontrol etmesi öğretilir. Gerilim, hastada çınlama algılanmasını arttırır ve hasta gevşemeyi öğrendiği zaman, bu kısır döngü kırılır. Çınlama rahatsız etmemeye başlar.
Kulak Çınlamasında Akupunktur
Acus ve punctura sözcüklerinin kısaltılmış şeklidir. Acus iğne, punctura batırma anlamındadır. Akupunktur vücuttaki belirli noktalara iğne batırmayla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Akupunktur noktalarına iğne batırmayla biyomanyetik, biyoelektrik, biyokimyasal olaylar başlatılır.
Tıbbın pek çok alanında özellikle de ağrı tedavisinde akupunktur kullanılmaktadır. Benzer şekilde çınlamada etkili olabildiği belirtilmektedir ve akupunktur uzmanları tarafından bu tür tedaviler yapılmaktadır.
Kulak Çınlamasında Elektriksel Uyarım - TENS
Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation" (TENS): Duyu liflerinin uyarılması esasına dayanır.
Sinir rejenerasyonu, pasif kas egzersizi, kan dolaşımının iyileştirilmesi, ağrının engellenmesi ve tedavi edilmesi için kullanılır.
Bu tür uyarılar belirli süreler uygulanarak bir kısım hastada çınlamanın azalması, rahatsız ediciliğinin ortadan kalkması mümkün olmaktadır.
Avustralyada Cochlea Company tarafından yakın zamanda yapılan dört yıllık bir ön çalışma, düşük düzeyde elektriksel uyarımın, kronik inatçı tinnitus olanlarda bir rahatlama sağlayabildiğini ortaya koymuştur.
Özellikle kronik tinnitus tedavisinde TENS (Transkutanöz Elektronik Sinir Stimulatörü) Mastoid kemik ile çene açısı arasına konulan elektrotlarla saniyede 1-4 vuruşluk ayarlanabilir atışlar yapılarak düşük seviyeli elektronik stimülasyon sağlanmaktadır.
Tinnitus stimülasyondan birkaç gün sonra kan akımının artışına bağlı olarak daha da artabilir. Genellikle birkaç gün içinde bu ilk artış azalır ve kaybolur. Tinnitus aralıklı olarak değişim gösterdiği sürece etkili oluyor demektir tedviye düzenli uyarımlarla devam etmek faydalı olacaktır.