Vestibüler Nörinit

 

 

   Video İçin Tıklayınız.

 

 

Vestibüler Nörinit  nedir? 

Ust solunum yollarinda olusan bir virüs enfeksiyonu sonucu iç kulaktaki denge bölümü ile beyin arasinda ki denge sinirinin  hücrelerinin şişmesi ve görev yapamaması  sonucu olusur.

Vestibüler Nörit eşlik eden duyma kaybı, çınlama gibi kulak problemleri veya nörolojik problemler (felç, titreme, bilinç kaybı) olmadan aniden hızlı başlayan şiddetli vertigo (baş dönmesi) ile karakterizedir. Sıklıkla şikâyetler başlamadan önce, bir üst solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı geçirme öyküsü vardır.

Ani oluşan ve çok şiddetli baş dönmesi, bulantı, denge kaybı görülür. İşitme normaldir. Başlangıçta şiddetli olan şikâyetler günler içinde azalır. Geçici baş dönmesi veya sersemlik hissi daha uzun süre devam edebilir. Kişinin bütün işlerini yapabilmesi, araba kullanabilmesi için de haftalar, hatta aylar gerekebilir. 

Baş dönmesine yoğun bulantı-kusma da eşlik eder.  Hastada panik meydana gelir. Hatta ölüm korkusu bile oluşabilir. Şiddetli mide bulantısı, yemek yeme ve su içmede zorlanmaya neden olabilir. 

Şikâyetler, başlangıçta o kadar şiddetlidir ki hastalar tek başına yürümeyi beceremezler. Günlük hayata tamamen dönmesi için bazen uzun bir süre geçmesi gerekir.

Gençlerde iyileşme yaşlılara göre daha hızlı olur.  Hastalık sonrasında kalıcı hasar meydana gelmez. Şikayetler bazen  iki günde geçebilir  bazı  hastalarda   ise altı haftaya kadar uzayabilir. 

Vestibüler Nörit Neden Olur?
Yapılan çalışmalarda hastalığın nedeni tam olarak aydınlatılmamıştır ve nedenin enflamasyon ya da enfeksiyon olabileceği kesin olmamakla birlikte, en önemli etken viral enfeksiyonlardır. Hastaların yarısında yakın dönemde geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu bildirilmektedir. 

Tanı 
İç kulak denge  testleri yanında işitme  testleride  yapılarak ayırıcı tanıya  gidilmelidir.
Yapılan kulak burun boğaz  ve  nörolojik muayene genellikle normaldir.
Denge siniri etkileyen tüm nedenlerin araştırılması ve vertigoya neden olabilecek diğer rahatsızlıkların ayırt edilmesi  için; işitme ve  VNG, VHİT, posturografi gibi denge testleri yapılabilir.
MR beyin patolojileri ekarte etmek için planlanabilir.   

Tedavi
Etken net belirlenemediği için tedavi ilk başta belirtileri gidermeye yöneliktir. Denge sistemini baskılayan ilaçlar kullanılır. İlaçlar, ihtiyaca  göre  günde  iki veya  üç defa alınabilir.  Baş dönmesi ile  beraber bulantı ve kusmanında aşırı olduğu durumlarda  hastalar yatırılarak tedavi edilmelidir. Fiziksel aktivite kısıtlanmalıdır.  Serum  içinde  ilaçlar verilebilir. Baş dönmesi azalmaya başladığında, ilaçlar da azaltılır ve sonunda kesilir.

Psikolojik ve fiziksel stresler, şikâyetlerin geçici olarak artmasına yol açabilir. Bu yönde ilaçlaar verilebilir.

Tedavide nihai amaç beyninin vertigoya adaptasyonunun sağlanmasıdır. Bu yüzden iç  kulağı baskılayıcı ilaç tedavilerine uzun dönem devam edilmemelidir.

Akut baş dönmesi atağı geçtikten sonra, denge egzersizlerine başlanmalıdır. Şikayetler, hareketle artsa bile, zamanla fiziksel aktiviteyi arttırmak iyileşmeyi hızlandırır.

Hastalar tuz, sigara, alkol, kahve, kola, yağlı kızartmalardan dan uzak durmalı; mümkün oldukça sağlıklı beslenmelidir.

VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
(Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)