Yaşlılığa Bağlı Başdönmesi nedir? Yaşlılıkta Baş Neden Döner?
Yaşlılıkta oluşan birçok değişiklik gibi işitme ve dengeyi sağlayan sistemlerde de zayıflamalar ve isitmede azalma ve denge sorunlari olusabilir.
Beraberinde, ileri yaslarda görmede azalma, bulanık görüş, kas ve eklemlerden gelen uyarılarda olusabilen zayıflamalar da beyin ve beyincige giden bilginin azalmasına yol açarak baş dönmeleri ve denge kayıplarıni artirici etki yapar.
Sikayetlerin yasam kalitesini asiri bozdugu kisilerde ic kulak ve tum denge sistemi ile ilgili tum testlerin yapılması gerekebilir. Tedavide ilaçlar yanında denge rehabilitasyonu ve manevralar yapılabilir. Evde egzersizler önerilir.
Yaşlılıkla ortaya çıkan dengesizlik için öneriler ve egzersizler
-
Sabah uyanınca yataktan kalkmadan önce, yatağın kenarında birkaç dakika oturmak.
-
Yukarı veya aşağı bakarken, eğilip birden doğrulurken, pozisyon değiştirirken veya dönerken yavaş hareket etmek. Yanında kendini dengelemeye yardımcı olacak baston vs bulundurmak.
-
Karanlıkta yürümek tehlikeli olabilir. Gece lambası kullanılmalı, oda, koridor ve banyoda yeterli ışık olmalıdır.
-
Dengesizlik olduğunda yürürken baston kullanılmalıdır. Baston sadece güç almak için değildir; beyine kol ve bacaklarınızdan giden denge uyarı bilgilerinin artmasını sağlar.
-
Şeker hastalığı, göz tansiyonu, yüksek tansiyon, romatizma gibi rahatsızlıkların tedavis ve dengede tutulması,şikayetleri azaltabilir veya en azından daha kötüye gidişini önler.